Ingredienser:
Rugbrød
1 hvidtøl, 33 cl
50 g koldt vand
80 g knækkede rugkerner
30 g hørfrø
30 g solsikkekerner
15 g gær
150 g surmælksprodukt, fx kærnemælk, Acido eller yoghurt naturel
100 g økologisk hvedemel
350 g groft rugmel
17 g salt
Blå birkes til at drysse på toppen
1 stk. 2 liters rugbrødsform + låg
Sådan gør du:
Rugbrød
Kom øl, vand, kerner og frø i en skål og lad det trække i ½-1 time (eller natten over). Kom gær og surmælksprodukt i og rør rundt til gæren er opløst. Tilsæt hvedemel, rugmel og salt. Rør dejen sammen på en røremaskine med K-spaden i 5 minutter ved lav/medium hastighed - har du ingen røremaskine, så kan du røre dejen godt sammen med en ske eller håndmixer. Smør en rugbrødsform med smør. Kom dejen i og fordel den godt i formen - det gøres nemmest med bagsiden af en fugtig ske. Kom et låg over formen, og lad rugbrødet hæve i 3-4 timer ved stuetemperatur indtil, at det er hævet, så det fylder ca. 50 % i formen, og du kan se aktivitet i dejen. Kom rugbrødet i køleskabet natten over.
Om morgenen bages rugbrødet ved 180 grader over/undervarme i 1 time og 20-30 minutter. Det skal have en kernetemperatur på 98-99 grader før, at det er færdigbagt. Brug et stegetermometer til det.
Kilde: Cathrine Brandt